Friday, November 2, 2012

jom jaga kesihatan mata :D

assalamualaikum and greetings dear readers ^_^


saya sangat happy today sebab boleh pergi jumpa my bff, dapat hilangkan stress, dapat meluah perasaan. guess what? saya nak share satu benda baik punya dgn korang semua.

jom baca, jom jom..

Makanan Untuk Kesihatan Mata

Avocado
Avocado merupakan buah yang mengandungi banyak nutrisi terutama lutein iaitu aktioksidan karetonoid yang mencegah degenerasi macular dan katarak. Selain itu, buah ini juga mengandungi banyak vitamin yang penting untuk mata iaitu Vitamin A, Vitamin C, Vitamin B6, dan Vitamin E.

Lobak Merah
Kaya dengan beta karotein yang ditukar menjadi vitamin A di mana ianya berfungsi dalam proses bioelektrik mata dan membantu badan melepaskan radikal bebas.

Bayam
Merupakan sumber yang kaya dengan vitamin A iaitu nutrisi yang baik untuk mata seperti lutein dan zeaxanthin.

Biji Bunga Matahari
Mengandungi selenium yang mencegah katarak dan nutrisi penting untuk mata.

Sumber: PenMerah

yang penting bolehlah aku tak makan lobak merah sebab ada makanan lain selain lobak merah yg kaya dengan vitamin A. hoyeah :D

sincerely,
cikmuda []

Thursday, November 1, 2012

ceta pasal saman

oh hai semua. assalamualaikum ;)

ni bukan kes aku kena saman tapi hari tu aku agak blur sebab kawan aku ada ceta pasal seorang suami ni pergi saman isteri dia atas sebab kehodohan isteri dia ja. aku heran gak, jadi aku search ceta tu tadi dan nak share dgn korang semua. rupa-rupanya dia kena saman atas sebab tak berterus-terang yg kecantikan dia ni plastik semata-mata.


Seorang lelaki dari China, Jian Feng telah menceraikan dan menyaman isterinya sebanyak $120,000 dan beliau menang kes tersebut.

Menurut laporan, Feng tinggal bersama isterinya yang cantik hidup bahagia sehinggalah mereka dikurniakan seorang bayi perempuan yang mana kelihatan sedikit pun tidak sama dengan mereka berdua. Bayi tersebut juga dilaporkan hodoh dan mengejutkan beliau.

Timbul keraguan dan syak wasangka dalam diri Feng dan beliau menuntut supaya isterinya memberitahu siapakah bapa sebenar bayi perempuan yang dilahirkan itu. Akhirnya, si isteri mengaku telah membuat rawatan pembedahan plastik di Korea Selatan untuk merubah keseluruhan mukanya menjadi cantik.

Feng telah menyaman di bawah terma isterinya telah menipu beliau sehingga mengahwininya dalam rupa yang palsu.

Sumber: majalah biar betul

memang tak sangka ada juga org yg macam ni kan? isk3. manusia manusia...

sincerely,
cikmuda []